Vaderdag in het buitenland

In Nederland vieren we Vaderdag op de derde zondag van juni. Hierin zijn we niet bepaald de enigen: in veel landen eren de inwonenden hun vader op dezelfde dag als wij. Toch wordt Vaderdag niet wereldwijd op dezelfde dag gevierd, sterker nog, zelfs dicht bij huis wijkt de datum van Vaderdag soms af. Zo vieren de Belgen Vaderdag niet op de derde, maar op de tweede zondag van juni. Overigens doen ze dat niet overal: een klein gedeelte van België zet hun vaders niet in juni, maar op 19 maart in het zonnetje. Dit is de dag van Sint Jozef, de (stief-)vader van Jezus. Ook in Spanje viert men Vaderdag op 19 maart. De Duitsers trekken ook een link met Jezus, maar dan juist met de dag waarop Jezus herenigd werd met zijn Vader in de hemel: hemelvaart. Hemelvaart en Vaderdag valt in Duitsland dus op dezelfde datum!

Ook in juni, maar toch op een andere dag

Juni is een populaire vadermaand in de wereld: de Denen vieren hun Vaderdag op de vijfde juni, de Zwitsers de eerste zondag van de maand. De Belgen dus de tweede zondag van de juni, wij de derde zondag en op 23 juni zijn alle Poolse vaders aan de beurt. (Slimme reislustige vaders kunnen dus, door hun reisjes goed te plannen, in één maand 5 Vaderdagcadeaus vergaren!)

Andere data wereldwijd

In de Dominicaanse Republiek viert men een maandje later Vaderdag: de laatste zondag van juli. De maand daarop is het in Taiwan de beurt om vaders in de schijnwerpers te zetten, en wel op 8 augustus. Deze datum is gekozen omdat het woord ‘acht’ in Taiwan hetzelfde klinkt als het woord ‘papa’.

In Brazilië wordt Vaderdag eveneens in augustus gevierd, en wel op de tweede zondag van de maand. Australië en Nieuw-Zeeland zetten hun vaders de eerste zondag van september centraal en in Luxemburg op 3 oktober. En als wij aan de pakjesavond zitten, pakt in Thailand pappa z’n Vaderdagcadeautje uit.