Is jouw vader van het type dat hij gedichten kan waarderen? Dan kan je voor hem voor Vaderdag een mooi gedicht uitzoeken of schrijven. Hoewel, uitzoeken… Het is beter om internet alleen te gebruiken als inspiratiebron, dus om te lezen wat anderen voor en over hún vaders geschreven hebben. Voor jouw vader is het namelijk wel zo leuk als hij iets krijgt dat jij zelf gemaakt hebt, met hem in gedachten. Maar hoe doe je dat als je met de sint ook nooit verder komt dan “sint zat eens te denken wat hij XXX zou schenken,”?
Een Vaderdag gedicht schrijven
Allereerst: een Vaderdag-gedicht hoeft niet per se te rijmen. Het is namelijk geen Sinterklaasepistel dat je maakt, maar (min of meer) een staaltje poëzie. En poëzie hoeft niet rijmend te zijn. In plaats daarvan maak je gebruik van klank en ritme. Dat is gemakkelijk gezegd, maar wanneer je niet veel gevoel hebt voor gedichten, kan dit best lastig zijn. Het beste is om het gedicht hardop voor te lezen aan jezelf. Zo hoor je meteen of de tekst een beetje loopt.
Begin je aan je gedicht, laat je gedachten dan de vrije loop. Neem het beeld van je vader voor ogen en voel welke emoties dit bij je oproept. Is je vader een speels type en hebben jullie voornamelijk veel plezier samen? Hou je gedicht dan wat luchtiger en neem bij het schrijven iets voor ogen dat jullie samen hebben meegemaakt: een uitje of een vakantie bijvoorbeeld.
Is je vader soms wat zwaarder op de hand of een wat melancholischer type? Of hebben jullie samen iets heftigs meegemaakt? Dan mag het gedicht wel gewichtiger zijn. Schrijf bijvoorbeeld niet letterlijk op dat je van je vader houdt, maar laat dat in je gedicht naar voren komen: roep de gevoelens op bij de lezer (jouw vader). Wees hierbij origineel: er zijn talloze (Vaderdag-)gedichten te vinden vol clichés, maar jouw vader is toch zeker geen cliché-pa?
Je kan een Vaderdag gedicht natuurlijk in een kaart schrijven, maar wil je vader nét dat beetje extra geven, maak dan ook van het gedicht een echt Vaderdagcadeau. Dit doe je door het gedicht te schrijven op bijvoorbeeld een tegeltje of een spiegel(tje). Ook kan je het gedicht op een houten board schilderen of laten drukken op een mok, kussensloop of waar je maar wilt.
Vaderdaggedichten
Het schrijven van een gedicht kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld met verschillende rijmschema’s. Denk bijvoorbeeld aan A-A-B-B, A-B-A-B, A-B-B-A en ABCA. Wij behandelen A-A-B-B en A-B-A-B. De letter A geeft een groep aan. De letter B ook. De groepjes horen bij elkaar. Het maakt niets uit waar in het gedicht de rijmende zin staat.
Bij rijmschema A-A-B-B rijmt de tweede zin met de eerste zin. Het is het allermakkelijkste rijmschema. Vooral kinderen gebruiken het schema, omdat het best eenvoudig is om woorden op elkaar te laten rijmen.
Vader in het hart
Ook al praat iedereen over elke vader op deze aarde,
Mijn papa is en blijft van de allergrootste waarde.
Want ook al kun je er niet altijd zijn,
Jij bent mijn papa en dat is fijn.
Altijd een rots in de branding in mijn leven,
Want jij zult ons altijd liefde geven.
Dat maakt het altijd zo goed,
te vertellen wat mijn vader allemaal doet.
Het gaat niet altijd goed, dan zijn we kwaad,
Er staat dan verwarring paraat.
Maar dan is er toch een ding dat we beiden weten en dat is:
Een echte vader zit in je hart, die zul je nooit vergeten.
Superman
Mijn vader is superman,
Zo één die alles weet en alles kan.
Voor ons werkt hij. Het hele jaar!
Nooit zit hij stil. Hij is nooit klaar
Tja, wat ben je dan?
Een ontzettend fijne, goede man.
En alles wat jij doet,
Dat is pas goed!
Jij bouwt een groot feest vandaag,
En dat is goed. Dat zie ik graag.
Er is maar één hele grote schat.
Dat ben jij. En jij weet dat.
a-b-a-b
Bij rijmschema A-B-A-B rijmen de zinnen niet na elkaar, maar zit er één zin tussen. De derde zin van het gedicht rijmt op de eerste zin. De vierde zin van het gedicht rijmt met de tweede zin van het gedicht. Zo ga je door tot je vind dat je gedicht af is.
Wat moet ik mijn papa nu toch geven?
Sigaretten rook je niet
Sterke drank vind je maar vies.
Een pan? Een vergiet?
Snoepen doe je niet, want daar krijg je een buikje van.
Ja maar, papa, wat wil je dan?!
Je zegt dat je cadeau niet duur hoeft te zijn
Een tekening van mij, daarvan roep je: ‘dat is fijn!’
Nu is er hier iets in huis.
Een cadeau en niemand kon het vinden,
Ja, jouw cadeau, dat zit wel pluis.
Is het een tas?
Je weet het niet. Je weet niet wat.
Wat het ook is, jij bent wel in je sas.
Ik zal je nietmeer laten wachten.
Maak dat cadeau nu maar snel open,
Dan ga ik bedenken..
Wat ik volgend jaar moet kopen!
Je hebt ook nog andere rijmschema’s, met bijvoorbeeld a-b-c-a. Dan rijmt de eerste zin op een zin die nog verder in het gedicht staat. Dat is wel wat moeilijker, dus raden wij je aan om eerst met rijmschema a-b-a-b en a-a-b-b te oefenen. Een goed gedicht hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. De grootste dichters waren zelfs mensen met eenvoudige gedichten, die helemaal niet rijmden.