Kleurplaten voor Vaderdag

Iedereen kan tekenen. Maar hoe doe je dat nu op een goede manier? Hoe krijg je je kleurplaat netjes op papier? Vaderdag.com weet het antwoord!

Potlood
Wat voor potlood je gebruikt, zie je terug op je kleurplaat. Daarom is het dus erg belangrijk goede potloden te gebruiken. De makers van potloden hebben ze een letter en nummer gegeven. Je hebt bijvoorbeeld 4h, 3h, 2h, hb, 2b, 3b en 4b.

Als je een potlood hebt met de letter H, dan betekent dat dat deze hard tekent. B betekent ‘zacht’. Vaak gebruik je gewoon een HB potlood, die is namelijk precies goed. Niet te hard en niet te zacht. Maak je een foutje, dan is het gemakkelijk om je foutje weg te gummen. Het is wel belangrijk om niet hard op het potlood te drukken terwijl je tekent. Anders komen er groeven in de tekening. Als je je lijnen dikker wilt maken, kun je beter later een zwarte inktpen gebruiken.

Zo maak je een goede tekening

Nog even iets voorbereiden. Pak het ruitjes papier en span het met tape op tafel. Daarna span je het doorzichtige mapje erover. Knip het mapje in twee helften, dan blijft er namelijk precies een A4-tje over.

Nu teken je het ruitjespapier over op het doorzichtige mapje. De lijnen meten wel echt helemaal recht zijn. Van boven naar beneden en van links naar rechts. Aan 18 vakjes heb je genoeg. Alle vakjes moeten 1×1 centimeter zijn. Dat is heel belangrijk.

Bedenken wat je gaat tekenen
Bedenk wat je wilt tekenen. Kies wel voor iets wat je onder het doorzichtige raster kunt leggen. Je kunt ook iets natekenen, dan leg je gewoon het blad over je raster. Plak in dat geval het blad goed vast, want het mag niet verschuiven.

Echt beginnen met tekenen
Nu mag je echt beginnen met tekenen. Pak je HB potlood en begin met tekenen. Teken nog niet te dik, maar schets eerst iets met dunne lijnen. Dan kun je makkelijk dingen weggummen. Anders wordt het bij het afwerken lelijk.

Die vakken die je net hebt getekend, zijn belangrijk. Je moet die vakjes namelijk in je hoofd gaan verdelen. Dat is niet makkelijk, maar als je vaak oefent, lukt het vanzelf. Als je weet wat je op ieder vakje wilt hebben, weet je zeker dat je tekening goed lukt en dat het allemaal klopt.

‘Kan niet’? Onzin!
De belangrijkste stap: gewoon tekenen. Bedenk wat je in ieder vakje wil hebben. Laat je nooit vertellen dat je tekening zo niet kan. Als jij plezier hebt en uiteindelijk tevreden bent, is het goed. ‘Het is kunst als de kunstenaar zegt dat het kunst is!’

Heb je alles?
Om een mooie tekening te maken, heb je vaak een HB potlood nodig. Een balpen is ook handig, want dan kun je later de lijnen dikker maken. Voor de pietjes precies: je kunt ook een liniaal of geodriehoek gebruiken. Een doorzichtig mapje en ruitjespapier op A4 formaat is ook handig. Waarom, vertellen we je zo.

Zorg er ook voor dat je een gummetje, puntenslijper, inktpen, kleurpotloden, aquarelblok en wattenstaafjes hebt.

Kleurplaat afbeeldingen

Zoek je een kleurplaat voor je vader? Dan kun je de onderstaande kleurplaten printen. Klik op de kleurplaat die je in wilt kleuren, deze zal zich dan laden in hetzelfde venster. Door op CRTL + P te drukken (bij een Windows PC) of door op cmd ⌘ + P (Command, op een Mac) print je de kleurplaat.

vaderdag26 vaderdag22 vaderdag20 vaderdag21 vaderdag19 vaderdag18 vaderdag9 vaderdag12 vaderdag14 vaderdag15 vaderdag16 vaderdag17 vaderdag8 vaderdag7 vaderdag5 vaderdag4 vaderdag3 vaderdag2 Vaderdag1
Raad deze kleurplaten aan via de onderstaande buttons: