Knutselen voor Vaderdag

Op Vaderdag wil je natuurlijk graag je vader verrassen met een origineel cadeau. En wat is er origineler dan iets dat je zelf gemaakt hebt? Hoe oud je ook bent, er is altijd wel iets dat je kan knutselen voor Vaderdag, zodat jij op dé dag je vader kan verblijden met een zelfgemaakte knutsel.

Vaderdagknutsels voor jonge kinderen

EK-pakket maken
Het Europees kampioenschap voetbal komt er nu aan. Dan zit papa voor de tv naar de televisie te kijken met een glas bier. Het is dan best leuk om een EK-pakketje te maken, in de vorm van een bierglas en een bierfles. Misschien heb je thuis ergens een bierglas staan, anders kun je er één kopen.

Je pakt het bierglas en je versiert het leuk met bijvoorbeeld verf. Als je vader van voetbal houdt, kun je een grasveld met doelen en een bal tekenen. Iets anders is natuurlijk ook leuk. Uiteindelijk kan papa zijn drinken inschenken in jouw zelfversierde glas.

Dan neem je het bierflesje. Daar staat altijd een etiket van een merk op. Dat etiket kun je er af scheuren. Plak dan je eigen etiket erop, en zet er iets origineels op. Bijvoorbeeld ‘Bier van papa’, ‘papabier’, of ‘Mijn papa is de beste!’ Op het flesje zelf kun je dan nog leuke versieringen maken, zoals bijvoorbeeld glitters en confetti. Stop je het bierflesje in een mand, met allemaal oranje servetten en rood-wit-blauw spullen en pak je het mooi in, dan heb je een echt EK-pakket!

Voor de FanTAStische papa
Is jouw vader echt fantastisch? Dan mag de hele wereld het weten! Geef je vader een tas cadeau. Je pakt dan een stoffen tas en deze verf je of je tekent erop. Dat kan met textielverf of textielstiften. Je kunt er bijvoorbeeld heel mooie strepen, figuren en andere tekeningen op maken. Wat ook leuk is, is een hand of voetafdruk. Uiteindelijk schrijf je er dan de tekst ‘Jij bent fanTAStisch!’ op. Hartstikke leuk, want nu weet iedereen dat jouw vader echt fantastisch is.

T-Shirt
Overhemden zijn ook maar saai, toch? Laat papa in iets leukers lopen en maak je eigen t-shirt. Een wit t-shirt is bijvoorbeeld heel erg goed als achtergrond. Andere kleuren kunnen ook, maar dan kun je minder kleuren voor het verven gebruiken.

Leg het shirt goed neer, met de voorkant naar je neus. Leg tussen de voorkant en de achterkant een stukje karton, zodat de verf niet doordrukt. Nu is het tijd om te verven! Verf je handen in een kleur textielverf die je mooi vindt. Of, nog leuker, in allerlei kleuren. Heb je je handen ingekleurd? Mooi! Dan druk je nu stevig met je hand(en) op het shirt. Doe dat netjes vlak en probeer niet heen en weer te bewegen. Anders lijkt je hand misschien niet meer op een hand. Ben je klaar? Ga dan naar de keuken om je handen te wassen, maar let op dat je niet alle deurklinken in huis aanraakt. Laat de verf even drogen.

Ben je blij met het resultaat? Alle kunstenaren zetten hun handtekening onder hun meesterwerk. Dus kan jij de naam van jezelf, of van papa er onder zetten.

Een kei van een vader
Als jouw vader echt een kei is, geef hem dan een kei. Het is niet moeilijk om een kei te vinden. Vaak ligt er nog wel iets bij de bouwmarkt, of bij je in de schuur. Soms liggen ook op landpaden keien.

De kei kun je beschilderen. Je kunt één of verschillende kleuren gebruiken. Je kunt natuurlijk alleen maar kleuren gebruiken, maar je kunt er ook op tekenen. Heb jij bijvoorbeeld wel eens een kei met een lachend gezichtje gezien? Of een kei met een baard? Allemaal leuke ideeën om op je kei te verven. Als je dat leuk vindt, kun je je kei ook nog besprinkelen met glitter of confetti. De verf moet dan nog wel nat zijn.

Maak daarna een briefje waar je op schrijft: “Voor een kei van een vader, van (je naam).” Leg de kei op een stuk karton, leg het briefje er bij en je cadeau is klaar.

Voor de vader met veel papiertjes
Sommige vaders hebben echt overal papiertjes liggen. Misschien heeft jouw vader er ook wel heel erg veel. Of misschien bewaart hij al jouw tekeningen wel. Dan is het gaaf om je vader een heus prikbord cadeau te geven. Die kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar zelf maken is veel leuker. En het is ook nog best makkelijk.

Koop een grote piepschuim plaat. Hoe groot de plaat is, mag je helemaal zelf weten. Hoe groter, hoe meer werk het is om een prikbord te maken. Je moet de piepschuimen plaat namelijk helemaal met wolf bedekken. Vraag je moeder om hulp, want je werkt met een mesje. Maak om de halve centimeter een kerf in de zijkanten van de boven- en onderkant.

Als je dat hebt gedaan, pak je de wol en wind je deze helemaal rond de plaat. Daarbij ga je steeds door de gaatjes (kerven) die je hebt gemaakt. Je weeft de draad wol met een naald steeds om en om over en onder een draad. Daarna kun je je wol ‘kammen’ met een kam met grove tanden. Je drukt de draad tegen de vorige draad aan. De rijgdraad haal je dan weer onder de plaat door en zo begin je steeds aan dezelfde kant met weven. Daardoor trekken de eerste draden niet zo naar elkaar toe.

Uiteindelijk zit je plaat vol met wol en is het prikbord af. Je vader kan nu zijn papiertjes en tekeningen ophangen.

De voetbal-bestel-pet
Houdt je vader veel van voetbal en kan hij wel tegen een geintje? Hij wil dan vast geen wedstrijd missen. Onhandig, als hij dan moet vragen om bier, wijn of chips. Dus maak je een petje voor hem.

Je hebt daarvoor kranten, behanglijm, wc-papier, een kokertje van stevig papier, plakband, ballonnen, verf, kwasten, rietjes, gekleurd papier, een schaaf, wat lijm en stiften nodig.

Het kokertje van stevig papier plak je op de ballon. De ballon plak je vol met behanglijm en oude kranten en laat je opdrogen. Dan haal je de ballon er onder weg. Je hebt dan alleen nog een petje. Als het petje droog is, verf je hem in vrolijke kleurtjes en vergeet vooral het kokertje niet.

In het kokertje kun je bordjes zetten met ‘Bier, wijn, chips’. Terwijl je vader voetbal kijkt, kan hij zo de bestelling doorgeven en hij hoeft geen minuut van zijn wedstrijd te missen.

De wereldontdekker
Als je op de achterbank zit, herken je het misschien wel. Papa en mama die kibbelen over welke weg ze nu langs moeten. Dat kun je nu oplossen. Maak een onderzetter met een landkaart erop!

Als je ergens een oude landkaart of een plattegrond van de stad hebt, leg je deze over een kurken onderzetter. Trek op de landkaart een cirkel, door de lijnen van de onderzetter te volgen. Daarna knip je de cirkel uit. Pak daarna een kwast en smeer de onderzetter aan één kant in met een laagje behangplaksel.

Dan leg je het papieren rondje erop en druk er voorzichtig op. Zorg er wel voor dat er geen bobbels ontstaan. Smeer daarna nog een heel dun laagje behangplaksel over de zij- en bovenkant van de onderzetter. Je ziet dan een soort beschermlaagje. Laat het drogen en je hebt een onderzetter. Natuurlijk kun je dit veel vaker doen en zo een hele set maken.

Pennenbakje
Nooit meer pennen kwijt! Van klei kun je een mooie pennenbak maken. Het kan zijn dat je misschien wat hulp van je moeder, oom, tante, neef, nicht of van een vriend of vriendin nodig hebt.

Pak wat klei en maak een ronde of vierkante vorm. Als je meerdere kokers wilt maken, kun je wat extra rondjes maken en deze tegen elkaar aanplakken. Zorg er voor dat ze eruit zien als kokertjes. Denk er wel om dat als je voor meerdere kokers gaat, je ook bodempjes uit moet snijden en vast moet plakken aan de onderkant van de kokertjes. Anders vallen de pennen straks weer uit het bakje.

Nu moet je heel veel geduld hebben, want het duurt even voordat de klei goed uitgehard is. Je kunt dan het pennenbakje beschilderen. Als ook de verf klaar is, kun je hem netjes inpakken. Papa heeft dan weer een mooie pennenbak voor op kantoor.

Voor de (niet) klussende vaders
Werkt vader in de bouw of klust hij op vrije dagen graag aan het huis? Geef hem een mooie placemap van Bob de Bouwer! Dit doe je door een tekening van Bob de Bouwer in te kleuren en deze daarna te (laten) lamineren.

Pappa’s met twee linkerhanden zijn waarschijnlijk vaders die meer houden van lezen dan van klussen. Voor deze vaders knutsel je voor Vaderdag een mooie boekenlegger, zodat vader altijd weet op welke bladzijde hij is gebleven.

Een geknutseld Vaderdagcadeau voor oudere kinderen

Ook oudere kinderen vinden het waarschijnlijk erg leuk om iets te knutselen voor Vaderdag. Een tekening of versierd fotolijstje is echter meer bedoeld voor jonge schoolkinderen. Oudere kinderen die een Vaderdag-knutsel willen maken, kunnen bijvoorbeeld aan de slag met hout. Maak een leuk sleutelrek voor vader, of een spijkerfiguur. Of -voor een vader die graag uitslaapt- een Vaderdag cadeau met een knipoog: een niet storen, vader slaapt-bordje voor aan de slaapkamerdeur.

Haken en breien is weer helemaal hip tegenwoordig en op internet zijn vele patronen te vinden, dus ook leuke ideeën voor Vaderdag! Haak bijvoorbeeld een leuk kleedje, kussenhoes of bloem voor pa.

Knutselen voor vaderdag- voor volwassenen

Creabea volwassenen knutselen waarschijnlijk maar al te graag zelf een Vaderdagcadeau in elkaar. Zo kan je vader verrassen met zelfgehaakte sloffen of met een memory jar. Een memory jar maak je door een grote glazen pot te vullen met een heel klein beetje (gekleurd) zand en verder met dingetjes die jullie band uitbeelden, zoals bijvoorbeeld een foto van jou en je vader, toegangskaartjes van iets waar jullie samen geweest zijn, spulletjes die symbool staan voor gezamenlijke herinneringen (bijvoorbeeld een blinkertje als jullie vaak samen vissen of visten). Ook kan je zelf iets maken van keramiek, een foto van jullie bewerken en op canvas laten drukken, of een schilderij voor je vader maken.